Hvad er panikangst? Information

Søg på DepWeb siderne


powered by FreeFind

Det er en sygdom, hvor man pludselig som et lyn fra en klar himmel bliver ramt af en intens angst, nærmest rædsel. Kilde: Netdoktor.com/ccs/dk/depression/ Af Poul Videbech, psykiater 

 

Panikangst:

Her kan du få svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål om panikangst:

1. Hvad er panikangst?
Panikangst er en blanding af en række fysiologiske symptomer og tanker. Det er dog ikke farligt eller skadeligt at have et angstanfald. Panikangstanfald følges for det meste også af forventningsangst, angsten for angsten. Det kan også være meget svært at få omgivelserne til at forstå hvad der foregår i én. Man skal jo bare tage sig sammen. Det glædelige ved denne lidelse, hvis man kan tale om det, er at man kan gøre noget ved den.

2. Fysiske symptomer?
De fysiske symptomer kan være hjertebanken og svedeture. Man kan have svært ved at trække vejret og være svimmel. Dette er blot nogle få af de symptomer der opstår ved et panikangstanfald:
Hjertebanken
Sveden
Rysten
Åndedrætsbesvær
Kvalme og svimmelhed
Tør i munden smerter eller trykken i brystet
Prikken eller ”dødhed” i fingrene

3. Psykiske symptomer?
De tanker der kan opstå i forbindelse med anfaldene kan være:
Jeg besvimer
Jeg dør
Jeg bliver sindssyg
Jeg mister kontrollen
En følelse af uvirkelighed
Jeg gør noget pinligt, som fx at at kaste op eller tisse i bukserne
 


4. Hvornår forekommer panikangst?
Oftest kommer det første anfald som et lyn fra en klar himmel. Der er ikke nødvendigvis noget i situationen, der er specielt skræmmende. Det kan være, at man står i køen med sine indkøb i supermarkedet. Det kan også ske, mens man sidder og slapper af sammen med venner eller familie. Nogle får det i bilen, mens de kører og andre midt om natten, hvor de vågner op og har et angstanfald.

5. Hvor længe varer et panikanfald?
De egentlige panikanfald varer ikke længere end max. 10-15 minutter. Det føles bare længere! Derfor kan man godt være oprevet, udmattet eller utilpas i længere tid både før og efter angstanfaldet. Nogle gange kan man også have et forhøjet angstniveau i løbet af dagen, uden det fører til et egentligt panikanfald.

6. Er det arveligt?
Folk der får panikangst, har ofte en eller flere i familien, der også lider af angst eller depression. Der er en høj sandsynlighed får, at der er en biologisk funderet følsomhed overfor at få angst. Det kan også være mønstre, der er i familien for, hvordan man tænker eller opfører sig, der medvirker til, at man ved stress eller ubehagelige episoder kan få angstanfald.
 


Socialfobi
Frygt for at blive kritisk iagttaget af andre mennesker hvilket kan føre til:
angst for at være sammen med andre i større grupper, angst for at rødme, ryste på hænderne,
opkastnings- eller vandladningstrang.
Mere gennemgribende sociale fobier er sædvanligvis ledsaget af lav selvagtelse og frygt for kritik. Symptomerne kan udvikle sig til egentlige panikangst anfald.


Andre lidelser
Mennesker med pågående alkohol- eller misbrugsproblemer, psykotiske tilstande, spiseforstyrrelser, generaliseret angst eller
depression som hovedproblematik vil ikke kunne få gavn af Angstklinikkens behandlingstilbud, og de må derfor søge hjælp et andet sted.

Kilde: 
http://www.psykiatri.rh.dk

 

 

Depressioner og angst hænger jo meget ofte sammen.

Og her gavner det med teknikker og kurser. Jeg selv har brugt nogle af dem med gode resultater. Jeg

 beskriver dem hermed på siden her.

 


Læs betingelser for brug af depweb og indhold.

tilbageknap

     18. februar 2015 02:51  

 DW Grundlagt 3.1-2001 2014  Til startsiden / Forsiden af depweb.dk

DebWeb Hosted By: One.Com